Skip to main content

Allergi og matintoleranse

Alle som leverer råvarer til Orkla Foods Norge må garantere for at informasjonen de gir er fullstendig og korrekt, allergener inkludert. En rekke tiltak for å unngå allergener er også iverksatt ved våre fabrikker.

  • Er du allergisk? Bilde av peanøtter

    Er du allergisk?

    Den eneste måten å garantere frihet fra en allergisk reaksjon er å unngå det man ikke tåler. De som har  alvorlige allergiplager må alltid ha med seg  antihistamin eller adrenalin for å dempe uventede  reaks...
  • Gluten/cøliaki

    Gluten/cøliaki

    Merkevaren TORO har i samarbeid med Norsk cøliakiforening (NCF) utviklet en egen serie glutenfrie produkter. Svært mange av de ordinære TORO-produktene, for eksempel supper, sauser, gryteretter, pizzafyll og Rett i koppen,...
  • Bløtdyr

    Bløtdyr

    Bløtdyr inkluderer mange av de viktigste sjødyr som muslinger, blåskjell, blekksprut, østers, kamskjell, kråkeboller og snegler.
  • Egg

    Egg

    Egg-allergi er vanligst hos små barn. Mange vokser av seg egg-allergi eller tåler mer som voksen. Alle Orkla Foods-produkter som inneholder egg er godt merket.
  • Fisk

    Fisk

    Fisk av alle sorter kan gi kraftige allergiske reaksjoner. Rene fiskeprodukter er som oftest godt merket, mens det i andre produkter kanskje ikke kommer like tydelig frem. I Orkla Foods Norge er vi veldig nøye på å merke m...
  • Lupin

    Lupin

    I enkelte melvarer brukes lupin som ingrediens for å forbedre bakeegenskapene.
  • Melk/laktose

    Melk/laktose

    Melkeallergi og laktoseintoleranse er ikke det samme, men konsekvensene er like - at man i varierende grad må unngå melk og produkter som inneholder melk. Orkla Foods Norge har en rekke produkter som ikke inneholder melk.
  • Nøtter

    Nøtter

    Det er ikke nøtter i TORO-produktene. TORO har en omfattende råvarekontroll for å forhindre at råvarer som kan være forurenset med nøtter kommer inn i fabrikken.
  • Peanøtter

    Peanøtter

    Peanøttallergi er av de hissigste og mest alvorlige former for allergi. Det brukes derfor ikke peanøtter i TORO.
  • Selleri

    Selleri

    Selleri hører til skjermplantefamilien. Til samme familie hører gulrot, pastinakk, anis, fenikkel, karve, persille og dill. Følsomhet mot selleri er hyppig assosiert med bjørk- og burothøysnue.
  • Sennep

    Sennep

    Sennep er laget av sennepsfrø. Det er mye brukt i mange typer krydder og sauser og sammensatte matvarer. Våre produkter er godt merket der sennep inngår.
  • Sesamfrø

    Sesamfrø

    Allergi mot sesamfrø er et økende problem. Sesamfrø har blitt brukt til matvarer i mange tusen år. Sesamolje ekstraheres også fra frøene, og brukes i matoppskrifter, så vel som i legemidler og kosmetikk.
  • Skalldyr

    Skalldyr

    Mange voksne er allergiske mot forskjellige skalldyr slik som reke, krabbe, hummer og kreps. I verste fall kan den allergiske reaksjonen være livstruende. Våre produkter er godt merket og det skal være enkelt å unngå...
  • Soya

    Soya

    Orkla Foods merker alle sine produkter som inneholder soya. Blant annet bruker ikke TORO soya i en form der den kan utløse allergi, men noen produkter kan inneholde soyalecitin, soyaolje eller hydrolysert proteinekstrakt a...
  • Sulfitt

    Sulfitt

    Noen av Orkla Foods Norges produkter kan inneholde sulfitt i mengder som gjør at det må merkes spesifikt. Sulfitter er konserveringsmidler og virker antioksyderende. De brukes i noen drikker og i mat.

HAR DU SPØRSMÅL?

Fagsjef for ernæring Linn Anne Brunborg

Linn Anne Brunborg

Fagsjef for ernæring og helse