Skip to main content

Vestlandslefsa kom tilbake til Vestlandet

I dag åpnet det nye lefsebakeriet på Stranda som i første omgang skal produsere Vestlandslefsa og Li-klenning. Med det nye bakeriet på Stranda er alt klart for ytterligere innovasjon og vekst i en spennende kategori. Lefsebakeriet har til sammen 20 arbeidsplasser, og til sammen er det nå 172 ansatte på Stranda som er en av de største fabrikkene til Orkla Foods Norge.

I dag åpnet det nye lefsebakeriet på Stranda som i første omgang skal produsere Vestlandslefsa og Li-klenning. Med det nye bakeriet på Stranda er alt klart for ytterligere innovasjon og vekst i en spennende kategori.

Lefsebakeriet har til sammen 20 arbeidsplasser, og til sammen er det nå 172 ansatte på Stranda som er en av de største fabrikkene til Orkla Foods Norge.

-Det er utrolig inspirerende å få lov til å innvie det nye lefsebakeriet på Stranda. Med vedtaket om å flytte lefseproduksjonen hit, er målet å skape vekst i en spennende kategori med mange utviklingsmuligheter, sier administrerende direktør i Orkla Foods Norge, Paul Jordahl. -Det nye lefsebakeriet på Stranda er en del av at Orkla Foods Norge nå satser vesentlig på å bygge ut fabrikken til å bli et kompetansesenter for all deigbasert produksjon i selskapet, sier Jordahl.

I flyttingen av produksjonen fra Lierne, var det viktig å få med folk som hadde kompetanse på lefsebaking. Av de 20 som jobber i bakeriet var det fem personer som takket ja til tilbudet om jobb på Stranda. En av dem er Bengt Lif.

-Jeg har i alle år trivdes veldig godt på Lierne som var en flott arbeidsplass og mange gode kollegaer, sier han.

På tross av mange fine år som ansatt i Lierne, er Bengt entusiastisk og stolt over å få være med på starten av lefseeventyret på Stranda.

-Siden jeg hadde erfaring fra alle deler av produksjonen der, er jeg nok en av dem her på Stranda med mest kompetanse på produktene. I tillegg jobber samboeren min på pizzafabrikken, og så lenge vi trives her på Stranda, blir vi nok boende og gleder oss til å kunne kalle oss «Strandera», avslutter Bengt.-Med Bengt på plass på Svemorka, er vi sikre på at vi ivaretar de gamle tradisjonene og stoltheten over å bringe Vestlandslefsa tilbake til Vestlandet, sier en glad fabrikksjef Hans Jostein Langelo, som legger til.-Det nye lefsebakeriet er nok en milepæl i næringslivet i Stranda og for oss som jobber i Orkla Foods Norge. Ikke bare får vi to nye sterke merkevarer til bygda, men vi får også flere bein å stå på. På sikt må målet være at Stranda ikke bare blir kjent som pizzabygda, men også som lefsebygda, sier en stolt fabrikksjef.

Fakta om Orkla Foods Norge avd. Stranda:

Historien til fabrikken på Stranda på Sunnmøre går helt tilbake til 1888. Da fant skomaker Karl J. Ringstad ut at han ville prøve noe mer lukrativt enn å reparere sko, og begynte å lage mørpølse i kjelleren. Virksomheten vokste jevnt og trutt, og det ble utvidelser av fabrikken både i 1929 og 1947. Den gang var Ringstad den største produsenten av spekepølse i Skandinavia på 1960-tallet.

Fabrikken ble overtatt av Nora i 1973, og kom inn i Stabburet gjennom fusjonen i 1984. I 1978 hadde Nora startet produksjon av ferdigpizza i Brumunddal, og overførte denne produksjonen til Stranda i 1979.

Fra 1980-tallet av har fabrikken hatt en rivende utvikling med en sterk vekst i salget av ferdigpizza. Det er produsert over 400 millioner Grandiosa siden den første pizzaen rullet ut fra Stranda-fabrikken. De første årene ble det produsert pizza på en fabrikk på Sløgstad i Stranda. Denne fikk snart kapasitetsproblemer og den 17. september 1999 åpnet daværende landbruksminister Kåre Gjønnes den nye fabrikken på Sve. Siden den gang har fabrikken blitt utvidet flere ganger.